Docenten

AFKE MANSHANDEN

Scenografe, fotograaf en filmmaker

 

JOESO PETERS

 Theatermaker en acteur

MILAN SCHUDEL

Danser en oprichter dansgezelschap

 


ALGEMEEN DIRECTEUR HET ACHTERLAND

 

Adriaan Groffen (1985, woont in Leeuwarden) is werkzaam als slagwerkdocent, theatermaker en muzikant. Hij is founding father en actief lid van het professioneel theatermakerscollectief Heksenhamer uit Leeuwarden. Met dit collectief maakt hij de meest uiteenlopende performances, waarbij muziek een centrale rol speelt. Enkele acts van het collectief zijn Douwe Dijkstra en de sneue vertoning, Sytse Sneekweek, Skeve Hindoe en  Hilbrandt.

 

Het collectief werkt daarnaast in opdracht van verschillende gezelschappen en cultuurcentra, waaronder Tryater, Neushoorn en PeerGrouP Locatietheater Noord-Nederland. Met PeerGrouP is het collectief een samenwerking voor meerdere jaren aangegaan. Zij zijn in 2015 begonnen met het community-art project Grutte Pier, dat in 2017 is afgerond met Grutte Pier de Bezinning. In de zomer van 2018 zal Heksenhamer de samenwerking met PeerGrouP voortzetten in het grootschalige locatietheaterproject De Affaire Vermaning.

Daarnaast is Adriaan als slagwerkdocent verbonden aan Cultuurcentrum De Wâldsang. Hier geeft hij privélessen in slagwerk en is hij betrokken bij het basisschool project Kidpop dat kinderen op speelse wijze kennis laat maken met de vier popinstrumentengroepen, drums, gitaar, keyboard en zang.

 

Als zzp'er werkt Adriaan voor diverse theatergezelschappen zoals Stichting Krijt (jeugd- en familievoorstellingen) en Stichting Squeezz (muziek- en theatergezelschap voor jongeren).

BESTUURSLID HET ACHTERLAND

 

Dirk Bruinsma (1985, opgegroeid in Kollumerzwaag) is werkzaam als artistiek leider en regisseur van PeerGrouP locatietheater Noord-Nederland. PeerGrouP is een groep theaterprofessionals die gezamenlijk interdisciplinair theater maakt in en met de omgeving. Vanuit het motto ‘graven waar je staat’, vertelt PeerGrouP verhalen over het noorden en de noorderlingen. De focus ligt daarbij op een blijvend effect voor de omgeving. Dit realiseert PeerGrouP door de omgeving mede-eigenaar te maken van het project. Elk project creëert daarmee ook zijn eigen peergroup, waarin ieders kracht gewaardeerd en ingezet wordt en waarin ze van elkaar kunnen leren.

 

Dirk maakte in de afgelopen jaren verschillende projecten bij het gezelschap, waaronder de trilogie over het leven van Grutte Pier, Roodkapje, een rebels sprookje op het Balloërveld, Stesti | Geluk op het dak van The Big Building tijdens het Noorderzon Festival en hij regisseert op dit moment onder andere de grote zomerproductie De Affaire Vermaning.

 

Naast zijn werkzaamheden voor PeerGrouP is hij actief als voorzitter van Stichting De Molkfabryk, dit is een onbezoldigde functie. In het verleden heeft hij grootschalige locatievoorstellingen gemaakt, waaronder het succesvolle HEBECA in de Broekpolder onder de rook van het Friese dorp Jistrum. In dit project werkte hij met een groot aantal muzikanten, Friese paarden en topacteurs. Het project werd uitgeroepen tot 'Pareltje van een Project' door het Fonds voor Cultuurparticipatie. 



Raad van Toezicht Stichting Het Achterland

Nieske Ketelaar, voorzitter

"Ik voel mij sterk aangesproken door de opzet en structuur van Het Achterland, gebaseerd op de Volkshogescholen van Scandinavië. Het Achterland biedt een vrijplaats waar jongeren ruimte krijgen voor zelfontdekking, aanmoediging en persoonlijke groei. Waarvandaan ze met gepaste trots, kennis van de regio en hun verleden de wereld tegemoet treden."  

 

Margot Erkelens, secretaris

“Het Achterland zie ik als een mogelijkheid voor jongeren om hun creatieve talenten te ontdekken en te ontwikkelen, waardoor ze sterker in de wereld komen te staan.”  

 

Marco Keizer, penningmeester

“Het stimuleren, aanjagen en ontwikkelen van cultuur in regio's waar het minder vanzelfsprekend is om op jonge leeftijd daarmee in aanraking te komen ondersteun ik graag. Vooral in mijn 'eigen' regio, Noordoost Friesland, waar mijn roots liggen, is het erg belangrijk dat er voor jongeren ruimte en een platform is om zich hierin te kunnen ontwikkelen.”


Beloningsbeleid

Stichting Het Achterland beloont haar medewerkers conform de CAO Nederlands Theater. Ook de directie is ingeschaald volgens CAO.

 

De bestuursleden van de Raad van Toezicht werken onbezoldigd. Sommige bestuursleden ontvangen een onkostenvergoeding voor daadwerkelijk gemaakte kosten en de fiscaal toegestane reiskostenvergoeding.

 

Uitvoering van de WNT

Volgens de WNT (Wet Normering Bezoldiging Topfunctionarissen publieke en semipublieke sector) mogen topfunctionarissen niet meer verdienen dan een wettelijk maximum. De bezoldiging van topfunctionarissen (de directie en de bestuursleden) van Het Achterland blijft hier ruim onder.