Docenten

In 2019 wordt bekend gemaakt welke docenten en theatermakers met de Achterlanders gaan werken.

MR. X

 

AFRICAN DANCE CHOREOGRAPHER

name@email.com

MRS. X

 

STAGE DIRECTOR

 

name@email.com

MR. X

 

PROFESSIONAL ACTOR

 

name@email.com


ARTISTIEK DIRECTEUR, HET ACHTERLAND

 

Dirk Bruinsma (1985, opgegroeid in Kollumerzwaag) is werkzaam als artistiek leider en regisseur van PeerGrouP locatietheater Noord-Nederland. PeerGrouP is een groep theaterprofessionals die gezamenlijk interdisciplinair theater maakt in en met de omgeving. Vanuit het motto ‘graven waar je staat’, vertelt PeerGrouP verhalen over het noorden en de noorderlingen. De focus ligt daarbij op een blijvend effect voor de omgeving. Dit realiseert PeerGrouP door de omgeving mede-eigenaar te maken van het project. Elk project creëert daarmee ook zijn eigen peergroup, waarin ieders kracht gewaardeerd en ingezet wordt en waarin ze van elkaar kunnen leren.

 

Dirk maakte in de afgelopen jaren verschillende projecten bij het gezelschap, waaronder de trilogie over het leven van Grutte Pier, Roodkapje, een rebels sprookje op het Balloërveld, Stesti | Geluk op het dak van The Big Building tijdens het Noorderzon Festival en hij regisseert op dit moment onder andere de grote zomerproductie De Affaire Vermaning.

 

Naast zijn werkzaamheden voor PeerGrouP is hij actief als voorzitter van Stichting De Molkfabryk, dit is een onbezoldigde functie. In het verleden heeft hij grootschalige locatievoorstellingen gemaakt, waaronder het succesvolle HEBECA in de Broekpolder onder de rook van het Friese dorp Jistrum. In dit project werkte hij met een groot aantal muzikanten, Friese paarden en topacteurs. Het project werd uitgeroepen tot 'Pareltje van een Project' door het Fonds voor Cultuurparticipatie. 

ALGEMEEN DIRECTEUR, HET ACHTERLAND

 

Adriaan Groffen (1985, woont in Leeuwarden) is werkzaam als slagwerkdocent, theatermaker en muzikant.

Hij is founding father en actief lid van het professioneel theatermakerscollectief Heksenhamer uit Leeuwarden. Met dit collectief maakt hij de meest uiteenlopende performances, waarbij muziek een centrale rol speelt. Enkele acts van het collectief zijn Douwe Dijkstra en de sneue vertoning, Sytse Sneekweek, Skeve Hindoe en  Hilbrandt.

 

Het collectief werkt daarnaast in opdracht van verschillende gezelschappen en cultuurcentra, waaronder Tryater, Neushoorn en PeerGrouP Locatietheater Noord-Nederland. Met PeerGrouP is het collectief een samenwerking voor meerdere jaren aangegaan. Zij zijn in 2015 begonnen met het community-art project Grutte Pier, dat in 2017 is afgerond met Grutte Pier de Bezinning. In de zomer van 2018 zal Heksenhamer de samenwerking met PeerGrouP voortzetten in het grootschalige locatietheaterproject De Affaire Vermaning.

Daarnaast is Adriaan als slagwerkdocent verbonden aan Cultuurcentrum De Wâldsang. Hier geeft hij privélessen in slagwerk en is hij betrokken bij het basisschool project Kidpop dat kinderen op speelse wijze kennis laat maken met de vier popinstrumentengroepen, drums, gitaar, keyboard en zang.

 

Als zzp'er werkt Adriaan voor diverse theatergezelschappen zoals Stichting Krijt (jeugd- en familievoorstellingen) en Stichting Squeezz (muziek- en theatergezelschap voor jongeren).